Microstock Photography Language Specific Boards > Balkan / EX Yugoslavia

Prava na prodaju slika balkansih znamenitosti?

(1/1)

KONJINA:
Pozdrav,
Nov sam na forumu (od danas) i drago mi je videti da ima Balkan sekcija! A olaksace mi i ovo pitanje, nadam se :). Inace nov sam i u stock fotografiji (mesec-dva).

Inace sam iz Beograda i imam nekoliko finih slika Kalemegdana i Pobednika, razmisljao sam slikati i Knez Mihajlovu, crkvu Svetog Save...

Za sada aploudujem samo na iStock i tamo ima slika Kalemegdana i kao editorial i kao obicne slike pa me zanima sta sve mogu da kacim kao obicne (komercijalne), a sta kao editorial i sta eventualno ne mogu uopste da kacim? I sta se desava ako eventualno prekrsim neko autosko pravo iz nehata?

Dragomir Nikolov:
Здрасти,  моят съвет е да започнеш да качваш снимки в Shutterstock. Ако няма търговски марки или разпознаваеми лица на хора върху тях, там ще ти приемат снимките като комерсиални,  нищо че са от обществени места.  По принцип Istock предпочита да се застрахова и приема подобни снимки само като едиториал.  И още продажбите в Shutterstock са далеч по-добри!
Поздрави,
Драго,  София

MilanStojanovic:
I mene interesuje odgovor na ovo pitanje.
Ako kacis kao editorial moras da opises kako sta gde ...

Dook:
Kao sto je Dragomir rekao, ne smije biti prepoznatljivih lica i robnih marki. Dakle, Kalemegdan bez ljudi je sasvim prihvatljiv  za komercijalnu fotografiju. Sto se tice Pobednika, ne znam da li ga je autor zastitio, kao sto je zasticena opera u Sidneju, cisto sumnjam. Za Knez Mihajlovu, ako si uspio izbjeci silne nazive prodavnica, onda moze.
Mislim da kao editorial mozes da kacis sve, bas kao da radis za dnevne novine. Jedino, naravo, ne mogu ona mjesta koja je drzava zabranila iz bezbjedonosnih razloga, koja su cesto i oznacena znako zabrane snimanja, kao sto su kasarne, brane, elektrane, sve sto bi slikao neki neprijatelj za eventualnu diverziju. Logicno.
Da, za editorial moras ispuniti pravilo sta, ko, gdje, kada, zasto. Opet, kao da radis u novinama. Ako ti je nejasno, posavjetuj se sa kolegom novinarom, svi mi  fotografi znamo novinare.
posto sam ovdje vec dugo, ko hoce od pocetnika moze me slobodno pitati za savjet, ako budem znao odgovor. Mozete me pitati i u private message. Rado cu pomoci.

KONJINA:
Hvala puno!

Navigation

[0] Message Index

Go to full version