MicrostockGroup

Microstock Photography Language Specific Boards => Balkan / EX Yugoslavia => Topic started by: sfdesign76 on August 23, 2011, 06:10

Title: Tax centar
Post by: sfdesign76 on August 23, 2011, 06:10
Pozdrav svima,

Ja sam novi na microstock site-ovima, sve mi je nepoznato i imam nekoliko pitanja.
Prvo je vezano za taxe. Konkretno na Dreamsime-u, ako sam skont´o treba popuniti neki obrazac W-8 pa još nešto. Da li je to zaista neophodno i da li je neko od vas popunjavao.
Prijavio sam se na yaymicro, bigstock (http://www.bigstockphoto.com/profile/sfdesign76/ (http://www.bigstockphoto.com/profile/sfdesign76/)) i dreamstime (http://www.dreamstime.com/Sfdesign76_info (http://www.dreamstime.com/Sfdesign76_info)). Bavim se ilustracijom i nisam imao većih problema (odbijanja radova) osim nekoliko na dreamstime-u. Za sve agencije, za iste radove koristim iste ključne riječi, ali sam primjetio da je dreamstime daleko ispred ove dvije agencije (po broju pregleda). Mislio sam upload-ovati na istock i shutterstock, ali sam obeshrabren rezultatima na dreamstime-u (puno pregleda bez downloada). Imam još ilustracija koje sam radio nekad prije, relativno sam uspješan na grafičkim site-ovima (99 design,...) i off line, ljudi kažu da dobro radim (možda iz kurtoazije), ali ovdje jednostavno nema downloada.

Još jedan veliki pozdrav i puno sreće svima