pancakes

MicrostockGroup Sponsors


Author Topic: Stocksubmitter and editorial videos  (Read 2101 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

« on: March 02, 2019, 16:43 »
0
Has anyone had any success submitting editorial videos through Stocksubmitter? I marked two of my recent videos featuring city scenes as editorial within the software program and used the appropriate formats for the editorial captions. And yet Shutterstock rejected them for silly reasons like visible trademarks (brands and logos being visible), infringing on intellectual property etc. It's as if SS didn't recognise them as editorial and treated them like they were commercial submissions. I haven't checked to see if Pond 5 or VB did the same yet.


« Reply #1 on: March 02, 2019, 22:38 »
0
Apparently, Pond 5 is under maintenance at the moment so I can't check to see if they've accepted or rejected them. And Videoblocks takes ages to review clips. It will be interesting see if I get a similar result from those agencies or whether SS is being the odd one out - rejecting editorial videos for visible brands / logos and intellectual property infringement.

« Reply #2 on: March 03, 2019, 00:17 »
0
Are you sure you've marked them as Editorial before submitting them? Also please check that the Editorial marks are still there in the program.
There is also possibility for a glitch on the Shutterstock side (happens with releases too) when reviewers don't see something correctly.

« Reply #3 on: March 03, 2019, 00:54 »
0
Yep, I'm 100% definite that the editorial box was ticked for both of those videos. And today, the editorial box was still selected when I started the program. Though this time around, I had to unselect it because I was submitting commercial videos today.

I was finally able to log on to Pond 5 but the editorial videos are still pending review there.

« Reply #4 on: March 03, 2019, 05:27 »
0
FWIW, I have used M+ (the beta web version of StockSubmitter) for several hundred videos, more than half editorial.  Yes, it works fine for me.

« Reply #5 on: March 03, 2019, 09:20 »
0
Yep, I'm 100% definite that the editorial box was ticked for both of those videos. And today, the editorial box was still selected when I started the program. Though this time around, I had to unselect it because I was submitting commercial videos today.

I was finally able to log on to Pond 5 but the editorial videos are still pending review there.

I don't quite understand that part.
If you had a new commercial content to submit you wouldn't have Editorial checkbox checked for it.
This checkbox works on a per-image basis...

« Reply #6 on: March 03, 2019, 09:34 »
0

If you had a new commercial content to submit you wouldn't have Editorial checkbox checked for it.

Exactly. That's why I said I had to deselect it when submitting the commercial videos today. When I started the program this morning, the editorial boxes were still selected. So I deselected them.

This checkbox works on a per-image basis...

Yes. That's why I made sure that each of those boxes was selected for each individual editorial video yesterday. And then today, I deselected the editorial boxes for each commercial video.
« Last Edit: March 03, 2019, 09:39 by dragonblade »

« Reply #7 on: March 03, 2019, 12:09 »
0
If you had them selected already for NEW videos then you're doing something wrong probably.
Are you sure you're looking at the selected images Editorial checkbox and not at the template Editorial checkbox?

« Reply #8 on: March 03, 2019, 18:47 »
0
If you had them selected already for NEW videos then you're doing something wrong probably.

Possibly. I don't really know. All I know is that they were selected on the previous day for the editorial submissions. And when I started up Stocksubmitter on the following day, the editorial box was automatically selected for each video. Though since I was submitting commercial videos on that particular day, I had to deselect them.

Are you sure you're looking at the selected images Editorial checkbox and not at the template Editorial checkbox?

I'm not familiar with the template editorial checkbox. I can only see one editorial checkbox when I use Stocksubmitter. The one that I see is really tiny and can be found among all the details I fill in for each individual image file and can be ticked or unticked.
« Last Edit: March 03, 2019, 19:06 by dragonblade »

« Reply #9 on: March 03, 2019, 19:11 »
0
Looks like those 'editorial' videos have been uploaded to Pond 5 as commercial.

So the issue must lie with Stocksubmitter.

I have successfully submitted editorial videos through Stocksubmitter in the past so this must be a recent issue.
« Last Edit: March 03, 2019, 21:07 by dragonblade »

« Reply #10 on: March 03, 2019, 21:19 »
0
Could you show a screenshot of the whole metadata panel with the Editorial checkbox?

« Reply #11 on: March 05, 2019, 00:37 »
0
Here a screenshot. I selected the editorial checkbox in the middle of the pane (like I did before.) However, a little later, I noticed another editorial checkbox near the top. This other checkbox (at the top) would have been clear the last time. I honestly don't know which is the right one to use.

« Reply #12 on: March 06, 2019, 04:09 »
0
Here a screenshot. I selected the editorial checkbox in the middle of the pane (like I did before.) However, a little later, I noticed another editorial checkbox near the top. This other checkbox (at the top) would have been clear the last time. I honestly don't know which is the right one to use.

Bottom part of the panel is the template panel, it's not related to the selected images.
You need the Editorial checkbox on the top part of the panel as it's specifying metadata for the selected images :)

« Reply #13 on: March 06, 2019, 07:50 »
0
Bottom part of the panel is the template panel, it's not related to the selected images.
You need the Editorial checkbox on the top part of the panel as it's specifying metadata for the selected images :)

Woops!!!

I'm surprised that Pond 5 accepted these "intended for editorial" videos as commercial. With all the logos and trademarks visible, I thought they'd reject them for fear of legal action. I'll delete them from that site and reupload them with the correct editorial box selected.

« Reply #14 on: March 06, 2019, 08:27 »
0
Ive got another query. Right now, I'm trying to resubmit those two video files which were previously submitted as commercial accidentally. Ive selected the editorial box at the top this time around. Though when I try to submit them, a message comes up saying that these images aren't ready to upload to some of the selected agencies. But Ive filled in all the relevant fields, just like last time. Any idea why I'm getting this message?

« Reply #15 on: March 06, 2019, 08:31 »
0
The other video files which were not previously submitted do not have this issue.

« Reply #16 on: March 06, 2019, 11:40 »
0
Probably it's because they have submitted status already for this agency.
You can click on it (in the submission panel) and select "ready", then try to upload again :)

« Reply #17 on: March 06, 2019, 11:47 »
0
I saw the same thing recently and I think the problem is on Shutterstock's end - someone had a brain fart. Uploaded 4 editorial videos through StockSubmitter and one was rejected because of visible trademarks. The four videos were all variations on the same subject (with more or less the same visible trademarks and all were marked editoral yet one was rejected.

I resubmitted it with the same setting and it was approved right away.

« Reply #18 on: March 06, 2019, 17:42 »
0
Probably it's because they have submitted status already for this agency.
You can click on it (in the submission panel) and select "ready", then try to upload again :)

Obvious really !?    ;) 

« Reply #19 on: March 06, 2019, 18:05 »
0
I see the service has changed to M+ online and would love to test it out but can't get into it :-( when I am able I will create tutorials on how to use it on my youtube channel!

« Reply #20 on: March 06, 2019, 20:29 »
0
I see the service has changed to M+ online and would love to test it out but can't get into it :-( when I am able I will create tutorials on how to use it on my youtube channel!

Why cannot you?
You just need to follow the link from the message when you try to log in and activate access for your account.

« Reply #21 on: March 07, 2019, 00:53 »
0
Probably it's because they have submitted status already for this agency.
You can click on it (in the submission panel) and select "ready", then try to upload again :)

It's also doing the same thing to a new file which was not previously submitted. And the metadata is complete on this one too. I selected the file in question but I cannot see "Ready" anywhere. I'll try clicking 'No' to the question: "Do you want to submit other files?" and hope for the best.

« Reply #22 on: March 07, 2019, 00:55 »
0
*. It didn't work. I don't want to click 'Yes' to the question because that would indicate that I don't want to submit those particular files.

« Reply #23 on: March 07, 2019, 01:50 »
0
*. It didn't work. I don't want to click 'Yes' to the question because that would indicate that I don't want to submit those particular files.

Select the files that have this issue, find their status for the agency in question in the bottom panel, it should be uploaded or submitted, click on it, select "ready" :)

« Reply #24 on: March 07, 2019, 07:04 »
0
*. It didn't work. I don't want to click 'Yes' to the question because that would indicate that I don't want to submit those particular files.

Select the files that have this issue, find their status for the agency in question in the bottom panel, it should be uploaded or submitted, click on it, select "ready" :)

Thankyou - that did the trick!

« Reply #25 on: March 07, 2019, 20:56 »
0
Most of the videos in this batch have been submitted successfully to the various agencies. However, there seems to be an issue with Pond 5. Stocksubmitter indicates that two videos have been uploaded and two videos have been submitted. It's been like that for many hours. I left it running overnight and it's still the same way today - nothing's changed.

I went on to the Pond 5 site and sure enough, two videos have been successfully submitted. In fact, they've already been reviewed and accepted. The other two videos are nowhere to be seen on the site. They're not even in the 'online' or 'processing' categories. No sign of them at all. By coincidence, the two missing videos are the ones that were previously submitted and ended up being accepted as commercial on Pond 5. I had deleted them from Pond 5 though.

Maybe I'll close down Stocksubmitter and try uploading those two clips again - just to Pond 5.

« Reply #26 on: March 07, 2019, 21:30 »
0
By the way, within Pond 5, Ive also checked the 'all', 'needs edits', 'rejected' and 'returned' categories but those two clips are not there either. Though Stocksubmitter indicates they've been uploaded to Pond 5.

So I'm uploading them again right now.

By the way, SS has accepted most of the clips now (including the ones that were previously rejected.) But they did reject one of the newer ones for lack of press credentials but I was half expecting that.

« Reply #27 on: March 07, 2019, 22:12 »
0
Okay, those two videos have been uploaded again. According to Stocksubmitter, they have both been uploaded to Pond 5 but once again, there is no sign of them on the website of that particular stock agency. Not a trace.

« Reply #28 on: March 07, 2019, 22:35 »
+1
That's a common problem with Pond5. Their processing system is slow and unreliable so you can expect to wait days sometimes before the files will appear on their website.
You can try re-uploading them from time to time but most likely they sit on their FTP already, waiting to be processed.

« Reply #29 on: March 12, 2019, 04:49 »
0
Are you sure you've marked them as Editorial before submitting them? Also please check that the Editorial marks are still there in the program.

Any chance of making the 'Editorial Box' more distinctive ?   Maybe CAPS  or bright Yellow or Red perhaps ? ;)   Larger would be Good !!  I keep forgetting to Tick it :(    I can't be the Only one surely !?

« Reply #30 on: March 12, 2019, 05:08 »
0
Are you sure you've marked them as Editorial before submitting them? Also please check that the Editorial marks are still there in the program.

Any chance of making the 'Editorial Box' more distinctive ?   Maybe CAPS  or bright Yellow or Red perhaps ? ;)   Larger would be Good !!  I keep forgetting to Tick it :(    I can't be the Only one surely !?

Well that would be not very convenient for those who are not shooting Editorial content :(

« Reply #31 on: March 12, 2019, 16:43 »
0
Are you sure you've marked them as Editorial before submitting them? Also please check that the Editorial marks are still there in the program.

Any chance of making the 'Editorial Box' more distinctive ?   Maybe CAPS  or bright Yellow or Red perhaps ? ;)   Larger would be Good !!  I keep forgetting to Tick it :(    I can't be the Only one surely !?

Well that would be not very convenient for those who are not shooting Editorial content :(

Why ??  if they don't want it, then they don't tick it !  Surely ??  at least they'd be able to see it wasn't ticked, easily ;)

I don't get the your point ??  or the problem  :-\

« Reply #32 on: March 13, 2019, 03:05 »
0
Are you sure you've marked them as Editorial before submitting them? Also please check that the Editorial marks are still there in the program.

Any chance of making the 'Editorial Box' more distinctive ?   Maybe CAPS  or bright Yellow or Red perhaps ? ;)   Larger would be Good !!  I keep forgetting to Tick it :(    I can't be the Only one surely !?

Well that would be not very convenient for those who are not shooting Editorial content :(

Why ??  if they don't want it, then they don't tick it !  Surely ??  at least they'd be able to see it wasn't ticked, easily ;)

I don't get the your point ??  or the problem  :-\

Most of users don't produce Editorial content and for them seeing some option they don't even use or know what is it for to be always highlighted.

« Reply #33 on: March 14, 2019, 19:45 »
0

Most of users don't produce Editorial content

That's surprising to hear. Many contributors shoot editorial though I had no idea that they were in the minority.

By the way, I waited for a few days but those two videos are still nowhere to be seen on Pond 5. I'll upload them again.

« Reply #34 on: March 15, 2019, 04:07 »
0

Most of users don't produce Editorial content

That's surprising to hear. Many contributors shoot editorial though I had no idea that they were in the minority.

By the way, I waited for a few days but those two videos are still nowhere to be seen on Pond 5. I'll upload them again.

Yes, that's a common issue with Pond5 content ingestion system unfortunately...

« Reply #35 on: April 06, 2019, 03:48 »
0
SS not warning (Red dot, and message) 'Editorial NOT accepted'  on Adobe and Canstock !!

This is on 4K Video (UHD),  works fine for HD (FHD) !?  Also fine on 4K Jpegs !

« Reply #36 on: April 07, 2019, 00:02 »
0
SS not warning (Red dot, and message) 'Editorial NOT accepted'  on Adobe and Canstock !!

This is on 4K Video (UHD),  works fine for HD (FHD) !?  Also fine on 4K Jpegs !

It won't warn in those cases:
- there are other validation errors;
- file has the uploaded or submitted status.


 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
1 Replies
1349 Views
Last post October 02, 2016, 01:20
by Video-StockOrg
15 Replies
3101 Views
Last post December 11, 2016, 17:14
by everest
8 Replies
6055 Views
Last post September 11, 2017, 23:28
by stockload
0 Replies
1194 Views
Last post June 05, 2018, 11:26
by everest
3 Replies
755 Views
Last post January 25, 2019, 02:55
by Niakris

Sponsors

Microstock Poll Results